zaterdag 30 juli 2016

Oost-Duitsland in het voorjaar

Oost Duitsland en Berlijn zijn altijd wel in onze gedachten geweest maar we zijn er om de één of andere reden nooit geraakt. Daar willen we dus nu verandering in brengen.  Onze bedoeling is om te starten in Berlijn en zo noordelijker te trekken tot aan de Oostzee en dan weer langzaam naar huis te komen.

Er zijn heel wat boeken te vinden over Berlijn. Wij hebben al meer "gewerkt" met de 100% boekjes en zijn hier heel tevreden over. In Berlijn is het wel de bedoeling om zoveel mogelijk met de fiets te bezoeken.
We hebben ook de volgende blog gebruikt:
http://berlijn-blog.nl/
Voor onze camperplekken gebruiken we
of de site
http://www.campercontact.com/nl/

We vertrekken dus met de nodige bagage.

Naar Berlijn


Het is nog vroeg op het jaar. Het is nog maar maart. Zowel winter- als lentekleding wordt ingeladen. De voorspellingen zijn niet al te best maar we zien wel waar we uit komen. Soms nemen we autoweg, soms niet.

Dülmen

We rijden niet in één ruk naar Berlijn maar stoppen in Dülmen. Zowel in Dülmen als in HausDülmen heb je een mobilhomeparking.

Deze keer nemen we de plek in Dülmen. Hier kan je stroom nemen en sta je vlak bij het dorp. Met een nogal wisselvallig weer vinden we dat een betere optie. Ook het wildpark ligt op slechts enkele minuten van het centrum en van de parking.
Gratis overnachtingsplek Dülmen:
GPS N51.82606  o7.27228


Iets verder is ook nog een soort paardenreservaat waar men de paarden gewoon hun gang laat gaat.



 
 

Munster

Munster is een fijne stad om rond te struinen.  Alles is bevatbaar, het is net niet te groot.  Je vindt er nog heel mooie oude huizen en een pracht van een kerk. Het enige probleem dat je hier met een camper zou kunnen tegenkomen, is het gebrek aan parkeerplaatsen voor een mobilhome. Ik zou op voorhand zeker eens kijken op onderstaande site.
Binnen de ring van Munster heb je trouwens ook een sticker nodig. Misschien nu de tijd om er eentje te halen, dan is dat probleem ook weer van de baan.


 
 

Warendorf

Het is miezerig weer maar ja het is ook nog vroeg in het voorjaar. Het makkelijkst kan je op de parking van het station parkeren. Dit is nog op wandelafstand van het leuke stadje. De oude stadsmuur is grotendeels verdwenen. In de plaats is er wel een leuk fiets/wandelpad.  In het eerste winkeltje achter de poort kopen we direct een paar speciale olies en azijn. Supervriendelijke bediening en niet vies om je te laten proeven, zeker een aanrader. We wandelen verder wat rond, nemen wat foto's en genieten van de mooie gevels van de huizen.
 

Lengo

Hier is het een beetje zoeken naar een parking. Bij toeval vinden we er eentje aan een brug die ze aan het herstellen zijn. Hier kunnen we gelukkig zonder problemen onze camper kwijt. We wandelen het stadje in en worden direct geconfronteerd met het feit dat het zaterdagnamiddag is. Een groot deel van de winkels zijn dicht. Er zijn nog een paar ketens open maar daar hebben we geen interesse in. We genieten dan maar van de rust en ook hier van de mooie gevels.  Toch misschien jammer dat hier geen camperplek is. Het lijkt mij een leuke plek om 's avonds in en rond het stadje te fietsen.
 
 

Wolfenbuttel

We nemen nu een behoorlijke sprong richting Berlijn. De bedoeling is om in Braunschweig te overnachten maar de parking staat afgeladen vol. Een mooie plek maar de campers staan verrekte kort op mekaar. We rijden dan maar verder naar Wolfenbuttel. De plek in het dorp is geen overnachtingsplek meer. Het is wel een goede plek vanwaar je het dorp kunt bezoeken. Gelukkig hangt er een groot bord waar we naartoe kunnen.
Het dorp is een klein juweeltje. Prachtige huizen, een mooi slot, gezellige winkeltjes. Voor ieder wat wils dus.
Met regenweer kan je altijd gaan zwemmen. De prijzen leken mij heel democratisch.
Wij hebben 's avonds gegeten in de cafetaria van het zwembad. Ik raad je zeker de giant aan. Zorg wel dat je honger hebt.
 
 
De nieuwe camperplek ligt op het domein van het zwembad. Je gaat een eerste slagboom door. Wandel nu even naar de receptie om je te melden. Hier krijg je een sleutel voor de tweede slagboom. Deze sleutel dient ook voor de toiletten en douches - superproper trouwens. We betalen 12€. Stroom, WC en douches zijn inbegrepen. Je krijgt ook nog een kaart waarmee je vlot in en uit kunt rijden.  Zeker een aanrader van formaat. Het enige minpuntje is misschien dat je je gsm nummer moet afgeven. Als het water hoog komt, word je verwittigd. Nu ja, ik heb liever dat ze mij een belletje geven dan dat mijn camper staat te zwemmen als ik terug kom.
Ik heb geen coördinaten (sorry vergeten te kijken) maar wel het adres:
Stadtbad Okeraue - Hartztorwall 21 - Wolfenbuttel
 

Berlijn

Nu nemen we geen tussenstops. We geven de coördinaten in van de Citycamping en rijden rechtstreeks door naar de citycamping op ongeveer 10km van Berlijn.
 
 Aan de Citycamping gaat het even mis. De coördinaten sturen ons, via een slagboom, een industrieterrein op. Hier moeten we dus niet zijn.
We rijden dan iets verder en zien net voor de groene ijzeren brug een bord dat we daar rechts af moeten. Het is een smalle, hobbelige weg langs het water tussen de bomen door. Je komt op een beetje verouderde camping uit. De bediening is supervriendelijk. De camping mocht wel een beetje gerenoveerd worden. De vliegtuigen krijg je er "gratis" bij maar ik heb er mijn slaap niet voor gelaten. Op de hoofdweg heb je het openbaar vervoer naar Berlijn. Aan de andere kant van de groene ijzeren brug ligt het fietspad naar Berlijn. Wij hebben dat niet genomen. Ik kan hier dus geen commentaar over geven.
 
De lente begint vandaag en we gaan Berlijn verkennen, wat kan er nu nog fout gaan? Behalve misschien dat het regent, waait en steenkoud is en daarboven op zijn we ook nog eens geen stadsmensen. Spannend dus. Er wordt ons al direct afgeraden om met de fiets te gaan. Nu ja, wij willen sowieso eerst Berlijn eens zien alvorens onze fietsen uit te halen. We nemen voor het gemak dagkaarten voor het openbaar vervoer.
 
We raken zonder problemen in het centrum maar bestudeer toch even het hele openbare vervoerplan op voorhand.
 
Joodse Museum
We rijden direct een flink stuk door om het Joodse museum te bezoeken. Aan het Weens aandoende hoofdgebouw is een groot futuristisch gebouw geplakt. Heel apart. Je wordt gecontroleerd vooraleer je binnen mag. Hier mag je even geen foto's nemen. Eens binnen mag het weer wel. Je kan je jas afgeven en een headset nemen in jouw taal met de nodige uitleg over het museum en het tentoongestelde. Het minste wat je van het museum kan zeggen, is dat het groot is. We vinden het persoonlijk ook erg verwarrend maar dat is natuurlijk persoonlijk. We wandelen het hele gebouw door. Het gebouw vinden we apart, de tentoonstelling zelf kan ons helaas niet boeien.
 
Checkpoint Charlie
Tja, wat moet je hiervan zeggen. Als je in Berlijn bent, moet Checkpoint Charlie zeker eens bekijken. Natuurlijk is alles fake en is er echt niets origineels aanwezig. Mits een kleine vergoeding, kan je zelfs wat foto's nemen met zogenaamde soldaten. Als Checkpoint Charlie nog actief was, was dit eerder een niemandsland zonder al de winkels die momenteel aanwezig zijn.
 
Topographie des Terrors
Van hieruit wandelen we naar de Topographie des Terrors. Dit vinden we dan weer wel heel goed ondanks dat we behoorlijk nat en verregend binnen komen. De tentoonstelling is volledig gratis. Via een soort tijdslijn hangen foto's en uitleg over het naziregime. Beklemmend. Laten we hopen dat dit nooit meer terug komt. Dit gebouw is trouwens gezet op gebied van de vroegere staatsveiligheid.
 
Postdammerplats
We gingen hier naar toe voor de moderne gebouwen. Ze springen er echter ook weer niet uit. Het is voornamelijk functioneel.  Enigszins de moeite is het Sonycenter.
Er is hier wel een groot winkelcentrum voor diegene die zich geroepen voelen. Je vindt er ook een Starbucks. Mijn man kan het niet laten om een tas van Berlijn te kopen.
Voor de oorlog was dit één van de drukste en levendige pleinen. In de oorlog werd het haast plat gebombardeerd. Daarna werd het een soort niemandsland. Alle nog aanwezige gebouwen werden door Oost-Duitsland afgebroken.
Na de val van de muur werd snel besloten het plein terug levend te maken. Voor mij mist het absoluut charme.
 
Alexanderplats
Eigenlijk is de Alexanderplatz  gewoon een heel groot en heel druk plein. Nu staat hier momenteel wel een soort Paasmarkt. Stel je een kerstmarkt voor, maar de kerstattributen zijn nu vervangen door eitjes en haasjes. Maar hier kan je ook de wereldklok bekijken. Deze klok geeft het uur aan in verschillende delen van de wereld. Misschien niet indrukwekkend maar toch wel leuk om te zien.
Hier ligt ook de Fernsehturm (365m). Je kan deze, mits betaling, bezoeken en genieten van het uitzicht over de stad. Je kan hier ook eten in het draaiende restaurant.
En vanaf hier kan je de bus 100 nemen. Dat is nog eens een handige bus. Je rijdt eigenlijk door het hele centrum en kan aan alle belangrijke bezienswaardigheden uitstappen. Zeker doen. Het grote voordeel is natuurlijk ook dat je tijdens het rijden iets ziet. In de metro zijn de uitzichten nogal beperkt.
 
Brandenburger Tor
Natuurlijk bekijken we de Brandenburger Tor.  Vandaag hangen alle vlaggen halfstok voor de slachtoffers van geweld in Brussel. Dit geeft toch een apart gevoel.
De Brandenburger Tor stond tot voor kort op Oost-Duits grondgebied. Het is een monumentale poort in Griekse stijl, gebouwd op de plek van de oude stadspoort. Bovenop staat een gigantisch beeld. De godin Victoria met een vierspan. Hier hangt nog een heel verhaal aan vast. Napoleon heeft dit beeld ooit afgebroken en naar Parijs gebracht. Ik vraag mij wel af hoe dat praktisch in zijn werk is gegaan, gezien de afmetingen. In 1814, na de val van Napoleon, is het beeld terug geplaats maar in de tweede wereldoorlog is het dan weer vernield. Dan hebben ze, na de vondst van de originele gietvorm, opnieuw gegoten en geplaatst. De poort werd gerestaureerd door Oost-Berlijn en bekostigd door West-Berlijn. Na het vallen van de Berlijnse muur werd de poort weer "geopend".
 
Rijkstag
De bedoeling was om de mooie koepel te bezichtigen. Helaas hebben we geen kaarten kunnen vast krijgen. We hadden nochtans ruim op voorhand geprobeerd. Eerst wou de site niet meewerken en dan bleken alle datums rond onze periode al vol te zijn. De Paasdagen zullen hier wel voor iets tussen gezeten hebben. Nu ja, het is gelukkig ook mooi om gewoon de buitenzijde te bekijken.
 
Unter den Linden
Als je goed ter been bent, of het is mooi weer, is dit een mooie wandeling....tenminste als haast de hele weg niet in de steigers zou staan. Een mooi alternatief is sowieso deze route met bus100 te doen.  Hier vind je nog heel wat indrukwekkende gebouwen waaronder de opera.
 
Holocooust Monument
We wandelen ook naar het Holocoust monument. Indrukwekkend! Dat is wel het minste wat je ervan kunt zeggen. Mooi....neen, zo zou ik het niet echt willen noemen. Maar de vraag is of het iets moois moet zijn. Het is alleszins iets wat bij blijft. Wij vinden het zeker een aanrader.
Maar liefst 2711 betonnen blokken in verschillende maten staan hier op een oppervlakte van ongeveer 19.000 vierkante meter opgesteld. Het is een golvend veld en tussen de blokken zijn paden van 90cm. De kunstenaar had de bedoeling instabiliteit en onzekerheid te creëren. Volgens ons is hij daar prima in geslaagd. Kijk zeker ook eens op de stoep. Hier zie je betonnen blokken, alhoewel je het zo niet echt kunt noemen, ze zijn niet hoger dan de omliggende tegels. Ik weet niet zeker of deze met de 2711 blokken zijn mee geteld.
 
Kadewe
Misschien niet een top-bezienswaardigheid maar wij vonden het wel de moeite, is de Kadewe oftewel Kaufhaus des Westen. Hier vind je over 6 verdiepingen de creme de la creme. Wij waren vooral geïnteresseerd in de 6de verdieping. Allerhande eten en drinken op een hoger niveau getild.
Kopen hebben we echter gedaan op de iets verder gelegen kleine markt. Heel wat bio-kraampjes. Lekker aardbeien.
 
Siegesaule
Onderweg naar Kadewe kom je aan de Siegesaule door. Die is indrukwekkender dan ik verwacht had. De siegesaule ligt midden in de zoölogische gärten.  Dit is geen dierenpark, zoals ik eerst verkeerdelijk dacht, alleen maar een mooi park. Verschillende paden en wegen komen aan de Siegesaule samen, je kan hem dus haast niet missen. De zuil is tussen de 60 en 70m hoog, het beeld (godin van de overwinning) is maar liefst meer dan 8m. Je kan met oneindig veel trappen naar boven om te genieten van het uitzicht.
 
De Urban
ziet er wat haveloos uit. Nu ja, ik moet eerlijk zijn, het water komt met bakken naar beneden. Dit zorgt toch altijd voor een wat troosteloze aanblik. Terug naar het water, zie je het langste stuk muur staan dat helemaal is opgesmukt door kunstenaars. Helaas geen foto - je weet wel: regen met bakken. Hier helpt zelfs de beste regenkledij niet aan.
 
De muur
Doorheen heel Berlijn zie je de aanwezigheid van de muur. Soms door een simpele vermelding op de grond, soms door nog een stuk muur. Het langste stuk vind je aan het water langs de Mühlenstrasse. Dit stuk muur is versierd door kunstenaars. Helaas hebben wij er geen foto's van. De regen kwam toen bij bakken uit de hemel. 
 
Konnopke's
is toch wel een verhaal op zich. Gelukkig hebben we een openbaar vervoerkaart want dit zou toch wel een stuk wandelen zijn. Maar Konnopke's zou de beste curryworst ter wereld leveren. Vermits mijn man een fervent vleeseter is, mogen we dit niet overslaan. De regen mag ons niet tegenhouden. Nu ligt Konnopke onder de spoorwegbrug, de regen raakt ons hier dus niet. En op de kou zijn we ook gekleed. Het eten - tja - we hebben al lekkerder gegeten, om eerlijk te zijn hebben we al veel lekkerder gegeten. De curryworst die mijn man in een stom cafetaria van het zwembad in Wolfenbuttel had gegeten, was echt wel stukken beter. Niemand die ons kan wijsmaken dat dit iets meer was dan ordinaire fabrieksworst. De frieten waren zwaar benedenmaats. In ieder boekje zie je ook staan dat ambtenaar, bankdirecteur en arbeider broederlijk in een rij staan te wachten. Er staat inderdaad een rij, maar geloof ons, het zijn allemaal argeloze toeristen zoals wij. Nu ja, we hebben het niet aan ons hart laten komen. Het was weer een belevenis.
 
 
Totaal gevoel van Berlijn: we zijn geen stadsmensen en we hadden het weer niet mee. Dat zal zeker meespelen in onze beoordeling. Maar voor ons kan Berlijn niet opwegen tegen bv Rome, Stockholm of Barcelona. Het is een drukke functionele grootstad waar je ook mooie en aparte dingen kunt bezichtigen. De achterliggende geschiedenis moet je jezelf constant in je hoofd prenten om hier enige voeling mee te krijgen.
Ook maakt Berlijn heel veel reclame als fietsstad. Om eerlijk te zijn, ben ik blij dat ik niet gefietst heb. Ik hoor sowieso niet goed. Hiervoor heb ik een speciaal plaatje op mijn fiets. Ik betwijfel of er erg rekening mee gehouden zou worden. Ik zou zeker een fluovest aandoen. Er zijn niet veel fatsoenlijke fietspaden in het centrum. Ze zullen nog hard moeten werken om zich te kunnen vergelijken met bv Stockholm of Copenhagen.
Om ons te verplaatsen binnen Berlijn hebben wij telkens een dagkaart voor het openbaar vervoer genomen. Dit vonden wij de ideale manier om de stad te verkennen. Je kunt op relatief korte termijn grote afstanden overbruggen.
 



 
 

Van Berlijn naar de Oostzee

Potsdam

We hadden Potsdam aangevinkt als één van de hoogtepunten van onze reis. Maar we ondervinden direct dat het vroege voorjaar dus echt nog te vroeg is om Potsdam te bezoeken.
We stoppen aan de bus- en mobilhomeparking van Sanssouci. Het kasteel ligt hier op loopafstand.  De enorme tuin ligt er nog een beetje grijs bij (ondanks het waterzonnetje). De beelden staan in een soort houten wachthuisjes, maar dan wel gesloten. Die kunnen we dus helaas niet zien. We wandelen rond het mooie kasteel.
 
Vervelend weetje: omdat mijn man zich niet echt lekker voelt, wandelen we vrij snel terug naar onze camper. We zijn amper een half uurtje weg geweest. We nemen het ticket en krijgen hier dus echt een vervelende verrasing. We "mogen" maar liefst 10€ betalen voor ons korte oponthoud. Dit is een soort vast tarief voor 4 uren staan. Voor een half uurtje deze prijs moeten betalen, dat zouden wij zelfs een mens afzetten in onze mond durven nemen. Let hier dus even op als je maar even wilt blijven. Buiten staat op een bord 2€ per uur, maar binnen aan de automaat zie je pas dat het start vanaf 10€.
 
Ik besluit dan de weg te vervolgen en zo eigenlijk rond het domein te rijden. Het is niet druk, we doen het dus heel erg rustig zodat we toch nog van het domein kunnen genieten. Onder, aan het nieuwe kasteel, kunnen we zelfs voor het kasteel en langs de weg gratis parkeren. We stappen hier uit en lopen hier wat rond. Ik neem wel aan dat dit in het hoogseizoen niet mogelijk is.
Het dorp zou ook mooi zijn maar met een wat zieke man zoeken we een overnachtingsplek.
 


 
 
We rijden verder naar Werdel Havel

Werdel Havel

Niet spectaculair maar wel leuk. Via een brug kan je op het eilandje rondwandelen of -fietsen. Als je moeilijk ter been bent, kunnen de kasseien in het dorpje wel voor problemen zorgen. Je vindt er ook zaken waar ze verse gerookte waren verkopen. Wij hebben het uitgeprobeerd en ik kan je verzekeren dat het gesmaakt heeft ☺ Ook het dorpje op het "vasteland" is leuk om eens rond te lopen. Hier vind je ook een paar winkeltjes.
 
GPS n52.37807  o12.93704
Dit is een betalende parking aan het water.  Het is aan een grote parking maar er is een apart gedeelte voor campers. 's Avonds komt er iemand om het geld te incasseren. Je kan hier ook (betalend) stroom nemen. We staan hier heerlijk in het zonnetje en kijken uit over het water.
 
 
We rijden in een heel rustig tempo tot Furstenberg. Onderweg zien we veel bossen en veel velden. In de zomer moet je hier, volgens ons dan toch, geregeld door een tunnel van groen rijden.
 
In Furstenberg ligt een overnachtingsplek aan een haventje. Het is er mooi verzorgd. Je kijkt wel tegen een fabrieksmuur op maar ze hebben hem mooi wit geschilderd en er ligt alleszins al geen rommel rond. We besluiten hier te blijven om dat het weer echt shit is. Dit lijkt ons een prima plek om nada noppes niks te doen.
GPS n53.19489  o13.14895
Mits betaling kan je hier ook stroom nemen en er is gratis wifi. Er is ook een mogelijkheid om te douchen.
 
De bedoeling is om nu in Neustrelitz te geraken maar dan via een omweg. Zo slecht het weer gisteren was, zo goed is het vandaag. Daar willen we dus van genieten. We toeren via Rheinsberg, verder over Wesenberg en zo naar Neustrelitz. Dit is een rustige route met mooie bossen. Je komt door piepkleine dorpjes met de karakteristieke kleine huisjes van hier. Alleen het laatste stuk is vrij snel door de dikke bomen langs de weg, maar niks dat niet te doen is.
 

Neustrelitz

Neustrelitz is weer één van die dorpjes die kunnen bekoren. Het is aangenaam weer en de promenade aan het water is barstenvol mensen die van het zonnetje komen genieten. Ik neem de fiets en toer door het dorp. Het centrale plein ligt iets hoger en is verrassend groot met in het midden een grote fontein. Het is zeker geen Hansenstad. Eigenlijk heeft Neustrelitz een beetje een eigen identiteit. Het heeft een mooi slot dat Frans verwaarloosd is. Overal in het park kan je wandelen of fietsen. Een beetje zon doet alles er toch direct vrolijker uitzien.
 
Mobilhomeparking Neustrilitz ligt aan de drukke kade aan de rand van het dorp. Toch hebben we nergens last gehad van storend lawaai.
GPS n53.36568  o13.05551
Dit is een betalende parking (aan de automaat) met mooie ruime plekken. Mits betaling is er ook stroom te krijgen
 
Soms begin je aan een korte rit en maak je toch een lange rit, soms is het omgekeerd. Onze planning is om tot Neubrandenburg te rijden en daar de mobilhomeparking te nemen. Dit zijn amper wat kilometers. Het loopt dus anders.
 

Neubrandenburg

We zoeken hier eerst de mobilhomeparking op. De bedoeling is om van hieruit het stadje te verkennen. Alleen vinden we niks aan de parking. De plaatsen zijn klein. Je staat tegen een fabrieksmuur en het uitzicht op het water wordt belemmerd door struiken. We rijden dan gewoon naar het stadje en genieten van de stadswal die wonder boven wonder in de tweede wereldoorlog gespaard gebleven is.
 
We kijken in onze boek voor de volgende plek en willen wel eens gaan kijken in Gützkow. Via kleine wegjes ipv autostrade zijn we toch nog vrij snel in Gützkow. Dit is een mooi plekje maar hier is echt niks te beleven. 
 

De Oostkust volgen naar het Westen

Lütow

We doen dan maar alsof we niet goed wijs zijn en rijden verder naar Lütow. Eigenlijk ligt Lütow op een eiland. Via een brug rijd je over een smalle engte. Het is landelijk leuk.  We volgen gewoon onze GPS en die stuurt ons toch wel over een zeer hobbelig pad waar we maar stapvoets over kunnen rijden. Hier is een mobilhomeparking aan de haven en ik kan mij niet voorstellen dat auto's met hun boot achter hier overrijden. Als we aan de haven aankomen, komen we ook gelijktijdig weer op een gewone normale weg uit. Tja. Het dorpje stelt niet veel voor maar je kunt wandelen en fietsen. De wind is er wel meer dan behoorlijk. Toch blijven we hier wat staan en zetten onze stoelen dan maar achter de dijk in het zonnetje.
 
Lütow camperplek
GPS n54.02690   o13.90950
Je betaalt bij aankomst bij de havenmeester (op de boot). Er is stroom te krijgen mits betaling. We staan op de kade met een prachtig uitzicht. Leuk om de boten te zien dat men hier in het water laat. Er kan wel behoorlijk wat wind zitten. Voor de rest vonden wij het een zalige plek.
 
 
 

Greifswald

Greifswald is weer een leukerdje. We hebben onze mobilhome aan het oude haventje zonder problemen kunnen parkeren. Vlakbij is ook een mobilhomeparking maar wij wilden gewoon het stadje bezoeken. We wandelen een stukje langs de oude haven op en genieten van de vele oude boten. Dan steken we naar links de weg over om uit te komen in de stad. Leuk om door te wandelen, te genieten van de enorme kerken en de mooie huizen. De oude brug over het water kon ons dan weer niet echt bekoren.
 

Het eiland Rügen

Ik had geen idee wat ons te wachten stond op dit eiland in de Oostzee. Maar ik had alleszins een hoop uitzichten op zee verwacht en die bleven een beetje uit. Je rijdt door prachtige bossen en open velden maar toch altijd net te ver van de zee om te genieten van geweldige uitzichten.
 
De eerste "fout" die we maakten, was op de hoofdbaan te blijven. Je rijdt via de brug het eiland op. Dit is een soort autoweg. Ik kan je alleen maar aanraden op de eerste afrit er direct af te rijden anders mag je hier nog een tijdje opblijven. De volgende afrit is een heel stuk verder.
 
Putbus geeft ons het gevoel een stad te zijn met koninklijke allures. Als we de geschiedenis erop nazoeken, blijkt dit inderdaad een grond van waarheid te bezitten. De één of andere Wilhem wou dat het dorp in harmonie zou zijn met zijn slot en dit is dus het resultaat: heel koninklijke huizen, ontzettend ruime pleinen en een prachtig park.
 
Onze route gaat verder via Binz, Sassnitz, over Altenkirchen en verder via het kleine veer terug naar Bergen. Er zijn parkings om naar de zee te gaan, de dorpen aan de kust zien er heel toeristisch uit maar zoals we al hiervoor vertelden, de zee is telkens ver weg. Je moet haast een betaalparking nemen en een stuk te voet gaan. Toch zou ik zeker met mooi weer aanraden om op verschillende plekken op het eiland een plekje te zoeken en de fiets uit te halen. Dit lijkt mij nog de beste manier om op verkenning te gaan.
Het strand is dan weer niet altijd even makkelijk te bereiken als je niet goed ter been bent. Soms mag je heel wat trappen doen, soms moet je door mulle zand ploeteren. Voor mij was dit dus zeker geen optie. Ik bleef hier dus een beetje op mijn honger zitten.
 

Stralsund

Ook dit is weer een echte Hansestad dus altijd de moeite om eens rond te wandelen.
 

Rostock

We willen ook een keertje naar Finland in één van onze volgende vakanties. In Rohstock gaan we eens kijken hoe en waar we over kunnen. We leren al snel dat het niet hier is maar dat je hier wel goede info kunt krijgen. Het zal er ook wel mee te maken hebben dat het zo ongelofelijk rustig was.
 
Ook heb je hier nog Bad Doberan, Wismar en verder nog Schwerin. Allemaal plaatsjes waar het leuk is om te stoppen en rond te wandelen.
In Schwerin waan je je weer even in Frankrijk met een geweldige slot aan het water.
 












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten