woensdag 1 april 2015

Een stukje Zuid-Duitsland

Twee maal per jaar nemen we één van onze kleinkinderen mee en nu staat onze jongste te springen. Hij heeft op de landkaart gekeken en hij wil naar Duitsland. Hij wil water zien en bergen. We besluiten een stukje Alpenstrasse te doen, maar een klein stukje.  We willen ook niet te veel rijden.

April 2014
We sturen even een mail naar de toeristische dienst van de Alpenstrasse om de wegen open zijn. En alles is prima in orde. We kunnen dus vertrekken.


Fussen

 
  • We parkeren op de mobilhome parking tegenover de Aldi, ongeveer 2km buiten Füssen. Er is stroom voorhanden en er is een goede loosplaats. Er zijn hier ook toiletten en je kan douchen.  Misschien een beetje rumoerig met momenten maar een prima uitvalsbasis om Füssen en de kastelen te bezoeken.   GPS N47.58224  O10.70355
 
  • Eén van de dingen die ik wou doen, valt direct in het water....of valt net niet in het water. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik dacht aan een boottochtje op het meer. Het meer ligt op wandelafstand maar wij fietsen alles. Er zijn hier uitstekende fietspaden. Alleen het meer staat volledig droog. Tja
 
  • Dan gaan we Füssen maar bezoeken. We nemen onze fietsen en kleinkind doet zijn fietshelm op. Voor zover ik weet, is dat hier in Duitsland verplicht voor kinderen.  Füssen is niet groot, wat met kinderen eerder een voordeel is. De overdekte markt is eerder een overdekt terras maar het is wel leuk. De fontein hangt nog helemaal vol met paaseitjes. Onze kleinzoon neemt alvast een hoop foto's. Als er dan ook nog een paar mannen, volledig in klederdracht, op alpenhoorns beginnen te spelen, kan de pret natuurlijk niet meer op. We wandelen tot aan het kasteel. Ik zelf vind de buitenkant eigenlijk mooier maar ik had het gevoel dat er een koene ridder langs mij op liep. 's Middags eten we een hapje bij de plaatselijke slager.



  • Aan de toeristinfo gaan we naar rechts (het dorp ligt achter ons) en net voor de brug houden we links aan. We blijven van deze kant van het water en fietsen zo richting mobilhome.

  • Het is een beetje regenachtig maar we riskeren het naar de kastelen te fietsen. Neem hiervoor zeker niet de hoofdbaan. Ga opnieuw langs het water op. Hiervoor rijd je de mobilhomeplek af naar rechts, aan het kruispunt opnieuw naar rechts. Aan het rondpunt steek je over. Je gaat onmiddellijk flink naar onder tot aan het (droge) meer, volg in een boog naar rechts. Neem nu verder het fietspad en volg de wegwijzers. Dit is een erg leuke route door het groen van ongeveer 5km.
 
  • We fietsen tot onder aan de helling naar Hoheschwangau en Neuschwanstein en stallen hier onze fietsen. We kijken hier wat rond en bewonderen Hoheschwangau van beneden uit.

  • We nemen een ticketje voor de bus en gaan Neuschwanstein bezoeken. Kleinzoon heeft meer interesse voor de buitenkant en we houden het zo. We hebben het binnen zelf gezien en, hem kennende, zou hij zich hier gauw vervelen. De buitenkant wordt dan ook helemaal gedaan. Hij heeft geen hoogtevrees op het brugje en neemt zelfs foto's recht naar onder. Het is dan ook een fantastisch mooi kasteel.


 
 
  • Op weg naar de mobilhome krijgen we een flinke plens regen. We gaan even schuilen en iets later klaart de hemel gelukkig weer op.
 
  • 's Avonds vult kleinzoon het dagboek in (we houden altijd een reisdagboek bij) en wordt er naarstig geknipt in alle folders van de toerist info om het dagboek wat te verfraaien.
 
  • Met een camper vroeg in het jaar moet je nu eenmaal inventief zijn. Vandaag zouden we de Breitachklamm doen. Zouden dus! Er zijn voorjaarswerken bezig en hij is gesloten. Gelukkig is de omgeving mooi zodat de omweg toch een beetje loont.
 
  • Dan gaan we maar naar de Wiesekirche. Onze kleine man zijn mond valt open. Het is een fabel dat kinderen niet van cultuur houden. Zij zien natuurlijk niet de cultuur an sich maar ze zien dat de kerk in dit geval heel anders is dan ze gewend zijn. Er worden dus weer een boel foto's genomen.  Buiten wandelen we een beetje rond want de Wiesekirche ligt echt wel in een prachtige omgeving.


  • Ondertussen staan we in Oberammergau. We hebben meer km's gedaan dan gepland. Kleinzoon heeft mee op de landkaart gekeken en zit ook voor langs de chauffeur. Op deze manier blijft het natuurlijk een avontuur.   GPS N47.59028   O11.06861 
 
  • Oberammergau heeft prachtige gekleurde huizen. Onder het nuttigen van een super dik broodje, gekocht bij de slager, wordt ieder straatje verkend. Kleinzoon is gefascineerd door het houtsnijwerk.




  • Als volgende hebben we een jachtslot op ons programma staan. Het jachtslot Linderhof. Ook dit valt goed. We laten hem voorop lopen om alles te ontdekken. Hier kan naar believen gewandeld worden. Hij vindt het slot alleszins fantastisch maar hij wil het niet vanbinnen zien. De eindeloze trappen van de fonteinen wil hij wel omhoog om van daaruit oma en het kasteel te fotograferen. Arme opa, hij "mag" mee omhoog ☺ Op onze terugweg zitten er zwanen op het water. Er worden haast net zoveel foto's van de zwanen genomen als van het slot. Het kinderhart is snel gevuld ☺





  • We overnachten niet ver van de Zugspitze en genieten van het zonnetje. Dat beloofd voor morgen. Er is wel behoorlijk wind. Garmisch Partenkirchen  GPS N47.50573  O11.10802 Als je info wilt over de toestand op de Zugspitze kan je dat hier altijd vragen. Supervriendelijke bediening. Je kan hier ook een hapje eten.


  • Ik was deze morgen nogal vroeg op (6uur) en stond een beetje verbaasd te kijken dat ons dakvenster er zo wollig uitzag! Sneeuw!!! Direct fotootje genomen en kleinzoon voorzichtig gewekt. Kleinzoon is daarna gelukzalig terug onder de wol gekropen. Als het helemaal licht is, ligt er nog altijd sneeuw maar hij is smeltende. Alleen is de lucht volledig toe getrokken. Daar gaat onze Zugspitze.




  • Dan maar naar Garmisch Partenkirchen. We gaan de Partnachklamm bezoeken. We moeten even zoeken maar je moet parkeren aan de schans. Parking genoeg. Van hieruit is het een mooie wandeling van een half uur over geasfalteerde baan. Het sneeuwt lichtjes. Aan de kloof betalen we een kleine inkom en dit is toch wel een voltreffer. Het water loopt vlak langs jou door. Je loopt tegen de rotswand of door tunnels met doorkijkjes. Het regent hier constant van het water dat van de rotswanden naar beneden komt. Zeker dus een goede regenjas aandoen en waterdichte schoenen zijn ook wel handig. Als je in een mooi bos komt, kan je hier nog verder wandelen. Wij zijn terug gegaan.






  • We krijgen weer sneeuw en gaan in Benedictbeuern de mobilhomeplaats op. Dit is een oud tennisveld. We hebben al mooier gestaan maar het is alleszins vlak. GPS N47.69920  O11.41556



  • Benedictbeuern is gekend voor zijn grote klooster. We lopen hier even door. Kleinzoon is erg geïnteresseerd in de oude glasblazerij. We lopen ook eens bij het winkeltje binnen. Hier kan je verse bio-groenten kopen. Wel vrij prijzig. Misschien worden de groenten nat gehouden met wijwater, wie zal het zeggen.



  • Bad Tolz is een leuk stadje met een prima mobilhome parking aan het water. Aan de brug, vooraleer je het dorp in rijdt, zie je aan je linkerkant een grote parking. De mobilhomes staan hier achter. Er is een wandelpad naar het dorp. GPS N47.76252  O11.55142

  • Bad Tolz bestaat eigenlijk hoofdzakelijk uit één hoofdstraat met kleurige huizen en leuke winkels. En, misschien wel het belangrijkste, er kan ijs gegeten worden. Want hoe koud het ook is, ijs kan altijd.

  • Het is een stralende dag. We nemen de Wendelsteinbahn. Dat hebben we ondertussen wel geleerd. Als het mooi weer is, probeer dan direct ergens naar een uitzicht te gaan. Zeker niet wachten. Nu vinden we de Wendelsteinbahn fantastisch. Boven voelt het minder koud dan we verwacht hadden. Natuurlijk ligt er nog flink wat sneeuw rond deze tijd van het jaar. Onze kleinzoon vindt het uitzicht het mooiste wat hij ooit gezien heeft. Dit vertelt hij mij terwijl hij in volle verrukking staat te kijken. Dat doet mij toch wel iets.  De trap naar boven wordt opgeklauterd en hier waaien we haast weg. We wandelen tot aan het kapelletje en genieten ook hier weer van het uitzicht. Helemaal naar boven gaan we echter niet. De weg is haast puur ijs. Dan is de lol er toch een beetje vanaf.





  • We vinden een plekje voor de nacht in Bayrischzell. GPS N47.67189  O12.01023

  • Morgen is hier alles gesloten. We doen vandaag dus inkopen in Bayrischzell. Het dorpje ligt eigenlijk in de luwte van een dal. Het zonnetje schijnt nog altijd. Aan het plein gaan we dan ook op een terrasje zitten en genieten van ons eten. Heerlijk.


  • Hoog tijd om weer terug richting thuis te rijden. We rijden een stukje over de autoweg om dan de Romantische strasse op te gaan.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten