zaterdag 9 mei 2015

2012  Zwarte Woud   


Iedere keer wordt er zwaar nagedacht waar het desbetreffende kleinkind op vakantie wil. Onze kleinzoon heeft gekozen voor het Zwarte Woud. Aan de hand van Facile en Route heeft hij zelf camperplekken uitgezocht. Het mag niet verbazen dat deze merendeel aan een zwemgelegenheid liggen ☺



Het Zwarte Woud heeft als grote voordeel eigenlijk helemaal niet ver te zijn. Toch hebben we er iets langer over gedaan dan verwacht. Lang leve de wegeniswerken.

Bad Herrenalb

Pas sinds 1971 mag Herrenalb "Bad" aan zijn naam toevoegen toen bij boringen op 600m diepte het warme, mineraalhoudende bronwater werd ontdekt. Kleinzoon en ik hebben direct van het water geproefd.  In het Kurpark aan het water, kan je in een speciaal paviljoen het mineraalwater drinken.Volgens mijn grote kenner smaakt het water hetzelfde als bij hem thuis. Misschien ook eens laten ontleden ☺
In het zwembad dobberen de mensen terwijl ze cinema kijken. Kleinzoon vindt het jammer dat er geen popcorn is. 
Bad Herrenalb is een levendig toeristisch stadje. Je kan genieten van het mooie Mönchs Posthotel met de ruïne van het vroegere klooster op de achtergrond.



Iets verder, in het gehucht Zieflensberg, ligt een 13e eeuwse molen die door waterkracht wordt aangedreven.

De volgende dag voelen we onmiddellijk dat het een snikhete dag wordt. De mannen wandelen direct het dorp in om de inwendige mens te voorzien. Na een heerlijk ontbijt trekken we verder. 

Bad Herrenalb - Federseemuseum -Wellerstrasse
GPS N48.07051  O9.60949

Gernsbach: gekend en groot geworden door bosbouw. Het hout werd hier nog via vlotten getransporteerd en voornamelijk uitgevoerd naar Nederland. Daarom zou men hier de hoog opgroeiende sparren trouwens Holländer noemen.

Schwarzwald Hohestrasse

Via Baden Baden rijden we naar de B500, de Schwarzwald Hohestrasse. Hier en daar wordt er natuurlijk gestopt om te genieten van de uitzichten.

Dicht bij de afslag van Bühl staat de Höhengaststätte Hundseck. Hier zou je alleen al iets gaan drinken om te genieten op het mooie terras.

In Mummelsee zoeken we een plekje tussen de talrijke andere bezoekers. Het is weekend en dat is te zien. De Mummelsee is eigenlijk maar een klein meertje. Je kan er helemaal rond wandelen. Maar je kan er ook op met nog echte ouderwetse waterfietsen. 
Als mijn twee mannen op het water zijn, is er grote commotie aan wal. Hun bootje maakt gevaarlijk slagzij. Aan de opa kant komt het water haast binnen. Iedereen heeft hier echt wel de grootste lol in. De reddingsbrigade is gelukkig niet nodig ☺




Lotharpad is aangelegd in 2003 na de orkaan die hier 2e kerstdag 1999 door geraasd is. Hier hebben ze alles zo gelaten. Je ziet natuurlijk al goed dat de natuur alles weer terug overneemt. Maar het houten pad is echt wel leuk om te doen. 



Iets verder, na ongeveer 5km,  kan je genieten van parapente vanaf Rossbühl. 

Via Freundenstadt rijden we naar Seewald. We komen uit aan een meer maar met de huidige hitte krioelt het hier natuurlijk van het volk. We rijden tot boven op de helling en gaan hier gewoon even lekker puffen.

Als de temperaturen iets afgekoeld zijn, vinden we aan het meer een plekje voor de nacht. Kleinzoon vindt het nog prima weer om even het meer in te duiken.

Seewald P4
GPS N48.55131   O8.49522
Op een grote parking is hier een klein hoekje voor campers. Met mooi weer is het hier ontzettend druk. Je kan zeker niet fatsoenlijk buiten zitten.

Vermits de hittegolf aanhoudt, rijden we niet ver. We rijden tot op de eerstvolgende camping. Dit is een klein stukje terug. We hebben gezien dat er hier een zwembad is. Het is te warm om te rijden en aan het meer vonden we ons niet zo ideaal staan dus....
Nu staan we dus op een kleine camping onder de dennenbomen, mooi in de schaduw. Heerlijk!!
We maken er een luie dag van. 

Lossburg

Als dorp moet je hier niet teveel van voorstellen maar wat een leuke wandeling hebben ze hier. Aan het zwembad kan je parkeren en van hieruit start het mooie parcours met als hoofdthema water. Je hebt eerst een soort park met oa dammetjes die open en toe kunnen gedaan worden; je volgt zo verder de loop van het water met telkens wat te beleven om tenslotte aan de bron uit te komen. Kinderen worden hier beloond met een leuk avonturenparcours.






We komen langs Alpirsbach. Hier kan je het klooster en de brouwerij bezoeken of genieten van het historische stadje. Er is trouwens ook een glasblazerij.

Zo komen we door Schenkenzell waar de Kleine Kinzig - dat riviertje dat we helemaal gevolgd hebben - in de Kinzig uitkomt. Je kan een mooie wandeling door het Kurpark maken.

In Schiltach zien we verschillende zagerijen.

Dorotheenhutte

In Wolfoch gaan we naar de glasblazerij. Opa probeert zelf een vaas te blazen. Die staat hier nu natuurlijk ten huize van... te pronken, of wat had je gedacht. Ook de spiegels zorgen voor de nodige hilariteit.

Iets verder nemen we een kijkje bij de Claragroeve. Dit vinden we toch wel tegenvallen. Dit is een vrij kleine plek waar ze precies bergen puin hebben gekiept. Gewapend met een hamertje mag je dan wat stenen uitzoeken. Je bent dan 12€ armer. 

In Oberwolfach is een mijn maar die is helaas op maandag gesloten. 


We rijden dan maar door naar Freiburg en gaan erg loom hangen. Het is nog altijd bloedheet.

Freiburg Reisemobilplatz Freiburg, Bissierstrasse
GPS N47.99915  O7.82643
Een aangename plek op 1.5km van het oude centrum. 



Freiburg bezoeken we met de fiets. Het is een erg leuke en behapbare stad. Vermits onze kleinzoon een beetje "allergisch" is voor winkels, vinden we de fiets een mooi alternatief. We kopen op de markt wat vers fruit. Er lopen smalle, tamelijke diepe, goten met stromend water door het stadscentrum. Wel een beetje oppassen dat je hier niet in tuimelt.



Schaumsland

Via een ontzettend mooie route rijden we richting Todtnau door het Schaumsland. Aan de kruising rijden we richting Oberried, Kirchzarten. We passeren het Steinwasenpark, maar dat is voor morgen

In Oberried vinden we een kleine heerlijke camping in de schaduw. Met 35° is dat geen overbodige luxe.


Steinwasenpark

Pretparken vinden we eigenlijk een bezigheid voor de ouders of ook wel iets wat je thuis kan doen. Dit kleine park is hierop een mooie uitzondering. Er zijn niet veel attracties (maar net genoeg) en je kan wandelen tussen de dieren. Er zullen zeker betere en grotere parken zijn maar dit is een mooie tussencategorie en het kon niet alleen mij maar ook kleinkind erg bekoren. Ik ben mee gegaan in het boemeltreintje en kwam al snel tot het inzicht dat dit boemeltreintje haast letterlijk vloog. Gelukkig hou ik van rustige dingen. Kleinkind kwam haast niet bij van het lachen met een totaal verraste oma.
Opa wordt dan ook nog eens uit de rodelbahn gekiept. Eén van de twee remmen deed het niet. Kijk dat dus maar even na.



Hangloch Wasserfall

Van Oberried rijden we naar Todtnau. Dit is echt wel een mooie route. Net voor Todtnau bezoeken we de Hangloch waterval. Het water stort hier 97m in verschillende etappes naar beneden. Er loopt een mooi voetpad naar toe. Het is zo warm dat we onze kleinzoon een zeker moment kliedernat zien aankomen. Hij is even verkoeling gaan zoeken onder de waterval. Tja!


Bad Säckingen

We zijn langer dan verwacht in Steinwasen en aan de Hangloch gebleven. Het is ook nog altijd ontzettend warm en dan doe je toch minder. 
We zijn dus niet met de stoeltjeslift naar de top van de Hasenhorn geweest en het barfusspad in Muggenbrunn hebben we ook gelaten voor wat het is.

Onderweg passeer je het mooie Todtmoos. 

De omgeving is alleszins schilderachtig.



Bad Säckingen ligt tegen de Zwitserse grens aan de oevers van de Rijn.  Met een 16e eeuwse houten brug kan je hier de rivier oversteken. Wij nemen hier dus de fiets en gaan direct een mooie dorpje verkennen en fietsen even naar een ander land ☺
Met dit weer kan je 's avonds maar 1 ding doen : op een terrasje zitten en je laten opdienen. De terrasjes zitten overal afgeladen vol. Wij vinden nog een plekje met Mama Mia. We eten dus Italiaans in Duitsland tegen de Zwitserse grens. ☺

Bad Säckingen Reisemobilplatz Am Rheinufer, Ausstrasse
GPS N47.54903  O7.94765
Grote ruime parking alleen voor mobilhomes op loopafstand van het stadje. Hou er wel rekening mee dat je inderdaad vlak aan de Rijn zit maar dat je die niet vanop je camperplek kan zien.

Rheinfalle

We volgen de Rijn richting Waldshut. We rijden Duitsland in en uit. De grens slingert zich over de grens. Kleinkind vindt dit natuurlijk prachtig. Nu is hij ook in Zwitserland geweest. 

Aan de Rheinfalle zoeken we een parking op. Dit staat goed aangegeven. De Rheinfalle is de krachtigste waterval van Europa met zijn 700 m3 per seconde.  We staan een stukje van de waterval af en wandelen via een mooi pad langs de Rijn naar de waterval toe. De Rijn geeft ons af en toe een gevoel van verkoeling. Je kan ook met een boot voor de voet van de waterval varen.


Loffingen

Van de waterval rijden we naar Lofingen. Onderweg genieten we van een mooi bos als een onweder in alle hevigheid losbarst. Het kon natuurlijk niet uitblijven. Al dagen zitten we met een tenperatuur van om en bij de 35°.
Iets later begint het zonnetje terug te schijnen.
In Lofingen staan we aan een zwembad en kleinzoon neemt zijn zwemspullen onder de arm.



Löffingen Waldbad, Am Waldbad
GPS N47.90017  O8.33287
Dit is geen grote camperplek maar vlak aan het zwembad gelegen wat natuurlijk handig is met warm weer.

Waterval van Triberg

Vandaag de planning een beetje omgegooid. Normaal zouden de mannen vandaag de Wutachlucht gaan doen maar we staan op met regen. Nu wordt er aangeraden om deze wandeling niet bij nat weer te doen. Het ziet ernaar uit dat het de hele dag gaat regenen en we trekken dan maar verder. 
In Triberg gaan de mannen de waterval bezoeken. Kleinkind is een beetje teleurgesteld. Hij vindt onze eerste waterval stukken mooier (en toegankelijker). Hier zie je niet echt dat het de hoogste waterval van Duitsland is. Het water komt in trappen naar beneden tussen een weelde aan groen.
Ik heb hen boven aan de waterval afgezet en pik hen terug op aan de voet van de waterval. Gelukkig hebben ze goede regenkledij aan. Maar toch, met stevige regen is er niet echt plezier aan om de klim ook terug naar boven te doen. 


Schonach

Schonach is gekend voor zijn koekoeksklokkenfabrikanten. Hier gaan we dus eens kijken. Het meeste belangstelling krijgt toch de grootste koekoeksklok ter wereld. En regen of geen regen, we zullen wachten tot dat beest zich laat horen. ☺



Schonach im Schwarzwald - Park Obertal - Schwimbadweg
GPS N48.14573  O8.18872

Mooie rit

We rijden via Schonach naar Gutach via Oberprechstal. Dit is een bijzonder mooie route - voor zover je dat natuurlijk kan zeggen in het Zwarte Woud. Hier is wel constant iets moois te zien. 
In Haslach hebben we dan de kleinere route naar Gengenbach genomen. Ook dit was weer een heel mooi stuk.


Ettlingen

Normaal zou onze dag in Offenburg geeindigd zijn maar hier wordt de parking 's nachts afgesloten en daar houden we niet zo van.  We genieten wel van het mooie historische dorp.




We rijden door naar Ettlingen en krijgen een volksfeest cadeau. We moeten dus niet koken en dat is ook mooi mee genomen. 


Ettlingen Wohnmobilstelplatz Am Freibad, Schöllbronner strasse
GPS N48.93561  O8.41747

Het is een mooie vakantie geweest en de tijd is omgevlogen. Het is helaas weer tijd om naar huis te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten