woensdag 6 mei 2015

Via Toscane naar Rome en over Venetië weer terug

2012

De tienerkleindochter heeft te kennen gegeven dat ze Rome eens een keertje wilt zien. Tja, en aan je kinderen zeg je categoriek neen maar met je kleinkinderen....


We gaan dus een rondje Italië doen. Onmiddellijk als de school uit is, vertrekken we, in de hoop de toeristenstormloop toch een beetje voor te zijn.

Wij zoeken onze camperplekken met Facile en route

Lucca

Eigenlijk zoals altijd, is onze eerste halte Lucca. Mijn man en ik zijn een beetje verliefd op dit stadje. Een bezoek aan Italië starten we altijd hier. Vanaf de mobilhomeparking is het centrum op loopafstand. Wij nemen de fiets. Lucca is trouwens een fietsstad bij uitstek. Het stadje is volledig ommuurd. Om een goed en mooi overzicht van het stadje te krijgen, kan je misschien direct beginnen met een ommetje over de muur. Het is hier heerlijk koel onder de bomen en het is echt wel een unieke plek. 
De straatjes zijn smal. Er rijden auto's maar, mits een beetje voorzichtigheid, het is absoluut goed te doen. Veel inwoners nemen trouwens zelf de fiets. Wij struinen wat rond en kijken winkeltjes. De winkels hier zijn trouwens ook de moeite. Geen ketens die je in iedere stad wel ziet maar echte authentieke zaakjes met mooie spulletjes.

We gaan direct voor een pizza als een karrenwiel. Nu ja, hij is superlekker, hij zal dus wel op geraken. En natuurlijk proberen we het echte Italiaanse ijs. Waarom is dat alleen maar in Italië zo super lekker??

Area Sosta Lucca Viale Gaetano Luporini
GPS N43.84028   o10.48878
Dit is eigenlijk een grote parking voor campers, misschien niet het mooiste maar je staat dus vlakbij het centrum. Je kan lozen en water nemen.
Vlakbij kan je pizza afhalen en super lekkere ijs halen.

Piza

Natuurlijk kan de toren van Piza niet ontbreken. En natuurlijk probeert de kleindochter hem om te duwen. Wat had je gedacht?? We staan hier gewoon op een parking een stukje van het centrum vandaan maar we hebben onze fietsen bij ☺
We verkennen de stad zelf ook met de fiets. Dit is toch een beetje een vergeten stukje en dat is echt wel onterecht. Aan de toren staan hele hordes toeristen. De stad is relatief rustig maar wel heel mooi.




Iets voor Marina deCecina gaan we een primitieve mobilhomeparking (annex camping op). Het strand is op loopafstand en meer moet dat niet zijn


Volterra

We klauteren de 253 trappen op. Kwestie van ons een beetje warm te houden ☺
Hier slenteren we weer wat rond. Kijken af en toe in de werkplaatsen binnen - waar het toegelaten is natuurlijk - om te kijken welke mooie dingen ze allemaal maken met het albast. En gaan natuurlijk ook kijken naar het geweldige uitzicht. 






Volterra Parking P3 Fonti Dociola, Viale Del Filosofi
GPS N43.40306   O10.86417
Als wij er waren, kon je gratis lozen. Dit is een grote plek maar nogal stoffig. Met een beetje mikken, heb je hier ook schaduw. Je moet wel flink wat trappen doen om het dorp te bezoeken maar dit is wel een mooi stukje  

Siena

Er is hier een camperplaats maar we nemen hier de camping (met zwembad). De bus stopt voor de ingang. Handig dus.
In Siena kan je heel wat tijd spenderen. Natuurlijk gaan we naar de gestreepte kathedraal en natuurlijk gaan we naar het plein in de vorm van een schelp. De befaamde paardenkoersen zijn pas gepasseerd. Het zand ligt er nog.  
Voor de rest loop je hier rond en geniet van de mooie straatjes en leuke winkeltjes.
Op woensdag is het trouwens markt in Sienna. Kleindochter heeft flink haar best gedaan om haar garderobe aan te vullen ☺





http://www.sienacamping.com/

Pienza

Er waren ooit grootste plannen met dit kleine stadje. Dit zorg ervoor dat je hier en daar verrassende gebouwen tegen komt. Toch blijft alles heel landelijk. We proberen natuurlijk ook de kaas en lopen over de mooie borstwering en worden lichtjes gestoofd door de zon.


Saturnia

De eerste maal dat we hier kwamen, zag je hier nog amper een toerist. Dat is ondertussen helemaal veranderd. Hier ga je dus naar toe voor de baden. Je hebt ook een volledig natuurlijk bad met waterval. Hier is een parking maar je mag hier de nacht niet doorbrengen. Kleindochter klaagt de stenen uit de grond dat het water stinkt maar is er natuurlijk met geen stokken uit te krijgen ☺
Het stinkt inderdaad wel wat, wal wil je met zwavelhoudend water, maar het is ook heerlijk warm.





Saturnia L'Aveare dei Pinzi, Strada della Peschiera
GPS N42.65597   O11.50368
Een stoffige camping annex camperplek. Douches met muntautomaat aan de buitenzijde van de douche wat nogal eens voor de nodige hilariteit zorgt. 3km van het dorp af.

Rome

In Rome laten we ons leiden door het boek 100% Rome. Dit is zeker een aanrader van formaat. Hier staan verschillende wandelingen in met natuurlijk de dingen die je moet bezoeken maar ook met tips van bewoners. Je vindt er leuke, aparte winkels, restaurantjes en noem maar op. 

De Spaanse trappen zijn superdruk, maar ja, dit is Rome. 



De Trevi fontein is haast nog drukker. Hier moet je je spullen dus extra goed in de gaten houden. We hebben alleen maar het hoogstnoodzakelijke bij. 
Natuurlijk gooit onze kleindochter een muntje in het water. Ze wil nog een keertje terug komen. 



In alle vroegte bezoeken we de Santa Maria della Concezione. Hier hebben de paters versieringen aangebracht met het gebeente van hun overleden broeders. Heel apart. Mijn kleindochter vindt het alleszins geweldig. 
De tekst met de versieringen: Wat gij zijt, zijn wij ooit geweest. Wat wij zijn, zult gij ooit worden.

We bewonderen de fonteinen van Bernini, een ovale kerk en eentje met een zwevend plafond. We wandelen langs het Piazza del Quirinale - nu de plaats waar de president zetelt. Vanaf het plein kan je de basiliek zien. En we komen nog eens langs de Trevifontein door. Gedurende de dag staat hier veel minder volk. 
Natuurlijk "lezen" we de gigantische pilaster van Marcus Aurelius terwijl we in de schaduw op de trappen van een kerk zitten. De planning was om gedurende het heetste van de dag even terug naar de camper te gaan. Maar het openbaar vervoer heeft besloten vandaag een stakingsdag te houden. 
Dan bekijken we de rijk gedecoreerde kerk van Sant Ignazio waar het geld op was toen men aan de koepel wou beginnen en er dan maar eentje schilderde. 
En zo belanden we aan het Pantheon. We wandelen verder naar het Piazzo Navona waar we met enig genoegen naar de rivaliteit tussen Bernini en Borromi kijken. 
We genieten van de Engelenburcht maar de kerk is niet meer voor vandaag. 







Om 7 hebben we immers gereserveerd voor het vatikaan museum.

!!!!TIP!!!! Als je het vatikaan museum wilt bezoeken, controleer dan even op voorhand of er een nocturne is. Dit is zoveel aangenamer. Geen gedrum. Onze tickets hebben we van thuis uit al besteld.

We wandelen door de eindeloze gangen van het museum en kunnen overal rustig stoppen om foto's te nemen. In de Sixtijnse kapel mogen we helaas geen foto's nemen (en dat hebben we dus ook niet gedaan). 




Vandaag is het Colosseum dag. Gelukkig rijdt het openbaar vervoer terug. Dat is toch een handige manier om overal te geraken. We nemen eerst een kijkje bij Arco Massimo en zien in gedachte Ben Hur rijden.  Dit waren wagenrennen zonder regels en met plaats voor maar liefst 300.000 bezoekers.



Dan gaan we het Palatijn Oud Rome binnen. We wandelen hier wat rond, bewonderen de triombogen en gaan richting colosseum. 



Hier staat dus een ellendig lange wachtrij. En hier wandelen wij (met maar een beetje schuldgevoel) langs door. 

!!!!TIP!!!! Het toegangsticket voor het Palatijn en het Colosseum is hetzelfde. Het grote voordeel is dat je met het Palatijn amper moet aanschuiven. De ingang van het Palatijn ligt trouwens schuin tegenover het Colosseum.

Kleindochter en opa gaan direct op verkenningstocht. Dit was één van de wensen van kleindochter. We blijven hier dus een tijdje hangen.




!!!!TIP!!!! Buiten aan het Colosseum worden leuke boekjes verkocht (ook in het Nederlands) met als titel Rome. Je ziet hier de gebouwen hoe ze nu zijn en hoe ze waren. Dat maakt het toch net iets overzichtelijker. Leuk voor kinderen maar ook voor grote mensen.

Rome bezoeken zonder een bezoekje aan het St Pieter kan natuurlijk niet. We proberen weer goed vroeg te zijn om de grote drukte een beetje voor te zijn. De controle is merkelijk soepeler dan vroeger maar toch: zorg dat schouders en knieën bedekt zijn. 
Jammer dat je in de baseliek niet even kon zitten. Het is hier behoorlijk frisser dan buiten en ik heb dan altijd even nodig om hieraan gewend te worden. Ik was trouwens niet de enige met dit "probleem". We probeerden dan op de voet van een pilaster te zitten maar werden onherroepelijk op gejaagd. De wachters hebben een raar gevoel van "Wees welkom". 
We kijken naar de Pieta en de prachtige koepel. De koepel van voet tot kruis is trouwens 3x zo hoog als het colosseum.
Terug buiten kijken we vanuit deze hoek naar het mooie piazza met zijn 284 zuilen.






We stoppen met de bus ook aan het nationalistische monument. Enorm groot is wel het minste wat je hiervan kunt zeggen. 




Rome Area Attrezzata LGP Roma, Via Casillina 700
GPS N41.87595  O12.55515
Er is helaas niet echt schaduw maar wij vonden dit toch een aanrader. De plekken zijn mooi ruim met nog wat gras om te zitten. Ook de loosplaats is mooi verzorgd.
's Nachts is het domein afgesloten. Je kan altijd bellen als je later bent (hebben wij ook moeten doen). Vriendelijk onthaal.

Tivoli

Enfin, dat was toch de bedoeling. Tivoli is niet echt een mooie stad en zeer zeker geen zuivere stad. We komen hier echter voor Villa d'Este. Wie denkt nu dat die midden in het seizoen een sluitingsdag hebben grrrr. Toe op maandag!
Het is trouwens bloedheet en de parking ligt helemaal aan de andere kant van het dorp. 

Todi

We mogen een helling doen van maar liefst 18%. Het dorp ligt nog verder naar boven. Gelukkig kunnen we dit met een lift doen. 
Het is alleszins een leuk dorpje om door te lopen.



Todi Area Porta Orvietana, Viale di Montesanto
GPS N42.78120  O12.40168

Adriatische kust

We maken een behoorlijke oversteek naar de Adriatische kust. Hier zoeken we een plekje op aan het water en zoeken we verkoeling.

Marotta Area di Sosta Marotta, Lungomare Colombo 157
GPS N43.76067  O13.15312
Voor het strand moet je gewoon de weg oversteken. Achter de camperplek loopt het spoor. Dit zorgt 's nachts toch wel voor enige hinder. 

Venetië

We bezoeken Venetië vanuit Fusina. Vanop ons plekje zien we Venetië liggen.  De boot stopt aan de camping. Ideaal dus.
Ook al heb je Venetië al bezocht, het zal nooit vervelen - hoogstens misschien de hordes toeristen. We zijn al vroeg ter plekke en als het echt druk wordt, doen we de kleine, niet toeristische straatjes. Ook dit vinden we erg mooi. 






Garda meer

Hier zijn we niet om ook maar iets te bezoeken. Dit is een luilekkere tussenstop naar huis. Er wordt dus gezwommen en geluierd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten