woensdag 4 maart 2015

Normandië met kids

2012

Er staat er weer eentje te trappelen om mee te gaan. Deze keer is het ons jongste meisje. We gaan naar Normandië en zij heeft Mont St Michel op haar verlanglijstje aangeduid.

Vermits we in mei gaan, houden we rekening met regen en dat heeft het dan ook de hele weg naar Normandië gedaan. Leuk is natuurlijk anders maar dan gaan we maar zingen.


Onze eerste overnachtingsplaats is Buchy, Rte de Forges (GPS n49,58538  01,36417) een rustig plekje met asfalt onderlaag en op loopafstand van het dorpje. 

  • We rijden over een mooie slingerende weg Montville. Ook hier is trouwens een mooie verzorgde overnachtingsplek. We laten Rouen deze reis aan ons voorbij gaan en rijden verder om zo te genieten van de Seine.
  • We gaan de Abb. de Wandrille Raçon bezoeken. Je kunt niet vlak bij de abdij parkeren maar aan de ingang van het dorp lukt het meestal wel. De abdij ligt onmiddellijk achter de kerk.Dit is een iets rustigere abdij dan zijn wereldberoemde tegenhanger aan de andere kant van de Seine maar zeker niet minder mooi. Ons kleinkind is weg van de klokken. Als die dan ook nog beginnen te luiden als ze er zowat bij staat, vindt ze dit natuurlijk geweldig. De zware bewolking zorgt zelfs voor extra mooie foto's. De combinatie van de ruïnes van de oude abdij en de nog bestaande statige abdij geven de omgeving toch iets speciaals. Ga ook eens kijken in de abdijwinkel als is het maar voor de mooie rustige omgeving.
 


  • Aan de andere kant van de Seine gaan we Vieux Port bezoeken. Dit is echt wel een juweeltje. Aan de Seine kan je parkeren en je kunt het dorpje het beste te voet verkennen. Er zijn geen winkeltjes. Dit oude vissershaventje is nu eerder een luxe-residentie. De huizen zijn prachtig gerestaureerd en de tuinen liggen er allemaal even mooi bij. Meisjes zijn gek van het romantische dorp vol met bloemen.

  • Via piepkleine kronkelwegjes belanden we in Honfleur. Zoals gewoonlijk, is het hier over de koppen lopen. De beide mobilhome parkings staan, ook zoals gewoonlijk, overvol. We vinden wel een plekje maar ons meisje is niet zwaar onder de indruk en vindt het ook te druk. iets vroeger dan gepland verlaten we dan ook Honfleur.
 
  • We rijden terug landinwaarts naar Beuvron en Auge. Ook hier is het verrassend druk maar het is wel doenbaar. Het is een allerliefst dorpje waar je, ondanks de drukte, een goed overzicht blijft houden. Ons meisje is gek van de leuke winkeltjes.
Beuvron en Auge, rue de la gare, (GPS w0.04927  n49.18552). Als je van de kust komt, ga je haast midden in het dorp naar rechts. De parking ligt op loopafstand. Je kan hier ook altijd parkeren als je het dorp gewoon wilt bezoeken.
  • Natuurlijk gaan we naar de Mont St Michel. Dit wou ons meisje immers zien. Ze vindt het fantastisch maar ook een beetje druk. Eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Ga maar eens even gehurkt zitten. Je ziet alleen maar benen en lijven rondom jou. Mooi is anders. Als we meer naar boven klimmen, voelt ze zich wat beter omdat het merendeel van de toeristen onder aan de winkels blijven. Ze geniet van de uitzichten over de zee en immense stranden. We laten haar trapjes, steegjes en verborgen winkeltjes ontdekken.


 
 
  • We toeren nog wat door het binnenland. We stoppen bij een ambachtelijke worstenmakerij. Behalve de winkel, is er helaas niets te zien van het maken van de worsten. We vinden de worsten ook te zout.
 
  • Aan de kust gaan we natuurlijk naar St Marie kijken. En natuurlijk is ze hogelijk geïnteresseerd door de parachute aan de toren. We hebben het verhaal in geuren en kleuren verteld.
 
  • Vanuit St Marie rijden we terug naar het strand. Hier worden schelpjes geraapt. Dit blijft toch altijd leuk voor jong en oud.
 
 
 
  • We rijden verder naar Cherbourg.
Op de parking aan de achterzijde van Cité de la Mer kan je 1 nacht gratis overnachten.  Er zijn verder geen diensten. (GPS w1.61782   n49.64740)
 
 
!!!!!! zeker de moeite voor kinderen !!!!
  • Het museum Cité de la Mer is absoluut de moeite. De uitleg die je krijgt in de duikboot is volledig in het Nederlands en op zo een manier opgesteld dat kinderen (en vrouwen) het ook nog leuk vinden. De aquariums zorgen dan weer voor het nodige gegil en met de tentoonstelling van de Titanic mogen we weer een heel verhaal vertellen. Hier en daar is het jammer dat de uitleg alleen in de Franse taal is (en helaas ook zonder onderschriften wat het verstaan voor mij als slechthorende wel zou vergemakkelijken).
!!!!! extra tip !!!!!!
  • Voor diegenen die het aquarium en de duikboot niet willen doen, raad ik toch even aan om te stoppen. Je kunt gewoon de hal inwandelen. Hier is een mooie tentoonstelling van alle soorten duikboten en de nodige uitleg. Heel mooi gedaan. Ons meisje was hogelijk geïnteresseerd maar zeker jongens zullen hier ook hun hartje kunnen ophalen. De grote duikboot zie je trouwens vanop de parking, waar onderstaande foto ook genomen is.
 

  • Vanaf de parking ligt Cherbourg trouwens op loopafstand.



 
Onze laatste nacht brengen we  in Oye Plage (GPS n50,99703  o2,04228) door. Een hele mooie en rustige mobilhomeparking vlak aan zee.

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten