zaterdag 7 maart 2015

Provence

2013

Je hebt wel eens vakanties waarin alles niet verloopt zoals je zou willen. Dit is zo een vakantie. Ondanks de pech en het slechte nieuws, toch een paar leuke dingen gezien.

Voor een korte vakantie nemen we richting onze bestemming gewone autowegen. In Frankrijk betekent dit inderdaad payage maar, hoe mooi secundaire wegen ook kunnen zijn, de vakantie is te kort om veel uit te wijden.

  • We vertrekken in alle vroegte richting Luxemburg om, net voor de Luxemburgse grens, panne te hebben. Blijkbaar is onze roetfilter verstopt en rijdt de mobilhome maar op halve kracht. Met een stop in de garage is het euvel gelukkig verholpen en kunnen we verder. We komen dus niet zo ver als verwacht en nemen onderweg een camperplek die we vinden in onze Campergids Facile-en-Route. Wat moeten we toch zonder deze handige gids.

  • We raken vandaag zonder problemen in de Camarque

Plage de Piemanson, Chemin de la Mer (GPS n43,34859  o4,78381). Dit is een ongekend grote plaats op het strand. Er zijn geen voorzieningen, behalve afvalcontainers. Om te lozen moet je in Salin de Giraud zijn. Je passeert het dorp als je naar het strand rijdt. Helaas neemt niet iedereen het nauw met het zuiver houden van het strand maar het blijft een hele beleving. Zorg wel een flinke voorraad eten, drinken en water in.

  • !!!!! LEUK VOOR KINDEREN !!!!
Deze plek is een ideale plaats voor kinderen. Een stuk voor het strand is bewaakt (goed aan gegeven). Het water wordt langzaam dieper. En er is een immens strand.  Hier kunnen de windvogels uitgehaald worden. Op weg naar het strand kom je door de zoutwinning. Hier zijn heel wat flamingo's te zien.

  • Na enkele dagen vertrekken we terug. We stoppen natuurlijk nog eens aan de flamingo's. Aan de zoutwinning gaan we ook nog eens kijken. Er wordt weer een flinke voorraad eten ingeslagen. We kopen bij de plaatselijke bakker brood en koeken. Lekker brood, slechte koeken.

  • Iets naast Arles gaan we kijken naar een klooster. Heel groene omgeving.

  • We rijden via Apt naar het Colorado de Rustrel. Hier wordt er gewandeld. De Colorado is voornamelijk gekend om zijn uitzonderlijk rode zand. De zand is op plaatsen vrij mul en wandelen kan nogal vermoeiend zijn. Er zijn plannetjes met de verschillende wandelpaden. Onze jonge reiziger loopt op kop.
Op de parking van Colorado de Rustrel kan je ook overnachten. Er is speciaal plaats voorzien voor mobilhomes. Er is schaduw maar er zijn verder geen voorzieningen. Ik heb helaas geen coördinaten.

  • we rijden verder door de Provence. We stoppen aan een verwilderd lavendelveld. Hier wordt geoogst. Mijn kasten zullen alvast heerlijk ruiken.

Moustiers Ste. Marie, P5 aan de D952 (GPS n43,84361  o6,21874) onder aan de voet van het dorp. De parking is geasfalteerd wat er wel voor zorgt dat het in de zomer behoorlijk warm is. Er is een servicestation.

  • De ster tussen twee rotsen vindt onze vakantieganger een beetje raar tot we de, niet helemaal bewezen, geschiedenis vertellen. In de 10e eeuw zou een kruisvaarder gevangen genomen zijn. Hij had belooft een ster te hangen als hij bevrijdt zou worden. En voila, ineens krijgt het dorp een dapper allure van koene kruisvaarders. Er wordt rond gewandeld en zelfs (van heel ver) naar winkeltjes gekeken. Een ijsje met dit hete weer, maakt natuurlijk het één en ander goed. Als 's avonds de parapenters op het sportveld achter de parking neerstrijken, is dit een mooie afsluiter. Als het donker is, kunnen we ook nog genieten van de verlichting van het dorp tegen de helling.



  • 's Morgens vertrekken we in alle vroegte naar de Gorges de Verdon. Dit levert direct mooie plaatsjes op van nevels tussen de bergen. Het voordeel is natuurlijk ook dat we de grote drukte nog voor zijn. Er worden veel te veel foto's genomen en we spotten gieren. Ook kijken we vol bewondering naar bergbeklimmers. We maken een mooie toer rond de Gorges.




  • de dag begint prima, dan krijgen we af te rekenen met flink wat pech maar hebben we toch weer een goed einde. Vanuit Digne rijden we naar Sisteron. Het valt ons op dat er verschillende zigeunerkampen zijn. Blijkbaar hebben ze hun gebied verlegd van de Camargue naar hier. Onderweg bezoeken we de rots vol met fossielen. Niet te geloven dat hier ooit zee geweest is. Iets na Sisteron gaan we naar de kloof. Groot is dit niet maar wel heel mooi. Er is heel weinig parking, zeker voor een mobilhome. Je moet er dus vroeg bij zijn. Dan wandel je via een pad naar het water. Het water gaat door een kloof in poeljes en watervalletjes. Een natuurlijk waterpretpark. Kan niet mooier. Als mijn man even tussenin naar boven gaat, is het leed al gebeurd. Er is ingebroken. Oa laptop weg. De eerste foto's van deze vakantie zijn weg. Onze foto's weg en ongevraagd in ons stukje privacy gekomen, dat vinden we haast erger dan de materiële schade. Dan krijgt de kleinzoon ook nog een wespensteek onder in zijn voet. We houden de kloof - hoe mooi ook - even voor gezien. We rijden richting Mont Ventoux. Onderweg vinden we een mooi plekje aan het water. Misschien niet zo spectaculair maar de mobilhome staat in ons volle zicht en er zijn zelfs fossielen te vinden, ook al zijn die wat groot om mee naar huis te nemen.
 

  • Vandaag doen we de Mont Ventoux.  Dit blijft toch een aparte berg. Als je tegen de hellingen op kijkt, is het precies één megagrote kiezeltjesberg. De uitzichten zijn natuurlijk geweldig. En voor onze sportieve vakantieganger is dit natuurlijk toch wel een extra speciale berg.


 Helaas telefoon van het thuisfront. Mijn vader is slecht en we moeten terug.




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten